DE COMPAGNON: INPLUGGEN EN SPELEN MAAR

Met de opening van muziekcafé De Compagnon wordt het uitgaansleven van Gorredijk vanaf komend weekend weer een stukje completer. Initiatiefnemers Henk Split en Rik Dijkstra mikken met ieder weekend livemuziek op volwassen publiek.

Het moet voor muzikanten toch wel heel prettig zijn om op te treden in het nieuwe muziekcafé De Compagnon. Alles is aanwezig. Er staat een vast drumstel, het geluid is direct klaar voor gebruik. In de muur langs het podium zit een indrukwekkend aantal stekkerdozen. “Muzikanten kinne ynplugge en spylje mar”, vertelt Rik Dijkstra. Samen met Henk Split is hij de initiatiefnemer van De Compagnon. Het is op het eerste gezicht een merkwaardig duo. Split is vooral bekend van zijn Jumbo-supermarkt. Dijkstra is mede-uitgever van deze krant. Samen vonden ze dat er in Gorredijk te weinig evenementen en feesten zijn. Rik probeerde eerder al een muziekpodium in De Skâns. Henk trachtte met andere horecaondernemers iets van de grond te krijgen. Beide tevergeefs. En toen kwam het voormalige Feestcafé Maximaal beschikbaar. De beide mannen waren er snel uit. De buitenwereld vindt het misschien vreemd dat een supermarkteigenaar de horeca instapt. Split: “Maar ondernemen is ondernemen. En het is beslist geen speeltje, we gaan er serieus een succes van maken. Bovendien heeft mijn vrouw een horeca-achtergrond.” Split geeft wel toe dat het een hele andere wereld is. “In de supermarkt werk je met  een concept, daar ligt veel vast. Nu moet ik veel meer zelf bedenken.”

Beide initiatiefnemers hebben hun vaste bezigheden, dus gaan hun vrouwen, Annet en Nora, een belangrijke rol spelen in de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast zorgt Henk voor het beheer, de inkoop en het personeel. “We kunnen daarbij goed gebruikmaken van de inkoopkanalen van de Jumbo.” Rik verzorgt de planning van de muziek en de PR. Doordat hij al jarenlang verantwoordelijk is voor de programmering van Oerrock, heeft Rik veel contacten in het muziekwereldje. “Sa kinne wy hjir ek moaie nammen hinne helje en kombinaasjes mei Oerrock meitsje.” Resultaat is dat De Compagnon in ieder geval op iedere vrijdag- en zaterdagavond livemuziek biedt. De komende weken en maanden komen onder andere de Band zonder Banaan, Danny Vera, Dany Lademacher en Nielson langs. Maar in het openingsweekend zijn ook Friese artiesten als  Jelle B., Johannes Rypma, Piter Wilkens en Gurbe Douwstra te gast. “Wy ha boppedat ús eigen hûs-DJ Michel S. en twa fêste gesichten as hûsduo: Bakker & Niehaus.” Daarnaast is het ook de bedoeling dat er regelmatig op vrijdag- en zaterdagmiddag en op zondag optredens zijn.

De Compagnon richt zich op een meer volwassen publiek dat ook in Gorredijk eens op een andere manier uit wil. Beide mannen vinden het geen standaardkroeg. “We schenken 21 soorten bier en acht soorten wijn. Dat zegt al iets. Bovendien is er een keuken om een kleine kaart te kunnen voeren.” En bezoekers hoeven zich ook geen zorgen te maken over te luide muziek. “Je kunt in een groot gedeelte van het café gewoon met elkaar praten.”

  • Tekst: Arend Waning (sa24.nl)
  • Foto: Sietse de Boer